Brandstof voor verandering

Wat

Vertaaltank adviseert over, en organiseert en begeleidt bijeenkomsten in opdracht (1) en op eigen initiatief (2), en heeft een aantal ideeën op de plank liggen (3). Met steeds een aantal voorbeelden ter illustratie (a en b).


1 Vertaaltank
voor opdrachtgevers:


Voorbeeld a: Bewonersbijeenkomst Spaarndammerbuurt
Hoe krijg je een grote diversiteit aan buurtbewoners en -werknemers bij elkaar? En hoe zorg je vervolgens voor meer verbinding? Onderling en tussen mensen en initiatieven uit de buurt?


In opdracht van Stadsdeel West, i.s.m. Elisabeth Koop. Verslag.

Voorbeeld b: Bijeenkomst Ijplein- en Vogelbuurt
Meer dan 100 bewoners en professionals, ondernemers en vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen kreeg Vertaaltank bij elkaar. Van flyer, tot aanmelding. Van sprekers, tot begeleiding. Van catering en locatie tot ‘visual harvesting’. De gehele organisatie en begeleiding, en advies over de inhoud van het programma, lag in handen van het netwerk van diverse professionals van Vertaaltank. En het mooist: de ideeën die onstonden, zijn en worden werkelijkheid door een gedreven groep bewoners en professionals die de handen n.a.v. de Vertaaltankbijeenkomst ineen hebben geslagen.


In opdracht van stadsdeel Amsterdam Noord. De uitnodiging, het beeldverslag


2 Vertaaltank
op eigen initiatief:


Voorbeeld a: 3XGOED

GOED eten, GOED gezelschap, GOED gesprek. Voor iedereen toegankelijke bijeenkomsten. Vier keer per jaar. Bekostiging op basis van waardebepaling achteraf.
  
Verslagen: 1e 3XGOED, 2e 3XGOED, 3e 3XGOED, 4e 3XGOED, 5e 3XGOED

Voorbeeld b: Meedoen in Noord
Hoe kunnen we de kwaliteit van de openbare ruimte in Amsterdam Noord vergroten – ondanks de bezuinigingen?

Verslagen: 1e bijeenkomst, 2e bijeenkomst


3 Vertaaltank
ideeën:

Voorbeeld a: G1000 van Amsterdam
Idee afgeleid van de G1000 van België. Een burgertop van willekeurig gekozen burgers die op persoonlijke titel discussiëren over onderwerpen waar ze echt wakker van liggen en gestructureerd en gefaciliteerd toewerken naar wat ze zelf kunnen veranderen en wat ze wensen van hun bestuurders.

Voorbeeld b: schaduwraad
Voortgekomen uit een brainstorm met leden van Stichting de Nationale DenkTank en De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Idee voor een schaduwraad van de Gemeenteraad. Een diverse groep mensen met duidelijke bevoegdheden en verantwoordelijkheden die informatie van bestuur naar burgers en vice versa vertaalt. Zo worden vanuit verschillende doelgroepen problemen gezien en ontstaat er ruimte voor verandering.

Wat vinden anderen?

Vertaaltank is een erg mooi initiatief en slaat een brug tussen wetenschap en praktijk. Het leren van mensen die anders zijn en samen proberen tot betere oplossingen en ideeën te komen, is een mooi voorbeeld van hoe men de potentiële waarde in diversiteit (=verschillen tussen mensen) kan benutten.”

dr. A.C. Homan, Universiteit van Amsterdam.

Wat kun jij doen?

Heb je tips, ideeën of kritiek? Wil je meewerken of deelnemen aan een bijeenkomst? Wil je samenwerken met Vertaaltank? Iets anders? Laat het weten. Doe en denk mee!

Je reactie en inzet worden zeer gewaardeerd.

Wat doet Vertaaltank voor jou?

Wil je veranderingen in gang zetten die werken? Wil je de kennis en kunde van een groep mensen beter gebruiken? Ben je op zoek naar innovatieve ideeën? Vertaaltank biedt brandstof voor verandering.

Doe zelf mee met een bijeenkomst of neem contact op voor een vrijblijvend gesprek of een offerte op maat.